пятница, 10 июня 2011 г.

Евкомія в'язолиста (Eucommia ulmoides Oliv.)

Російська назва — эвкоммия вязолистая.


Дводомне листопадне дерево із сіро-бурою корою, заввишки до 20 м. Листки почерговані, продовгувато-еліптичні, дещо витягнуті .до верхівки, темно-зелені, злегка зморщені, вкриті ніжним пушком у напрямку жилок на нижньому боці. Чоловічі і жіночі квітки сидять у пазухах приквітків у вигляді п'ятипелюсткових віночків.Плоди видовжені, зі стиснутими з боків крильцями.
Цвіте евкомія в квітні-травні, перед розпусканням листя.
Вирощують евкомію плантаціями в Україні, на Кавказі, в Узбекистані.


З лікувальною метою використовують кору та молоді пагінці, які збирають навесні, (квітень-травень) і сушать на вільному повітрі або в провітрюваному приміщенні чи на горищах — відразу після збирання.
Всі частини евкомії містять у молочному соку гуту, яка після згущення дає гутаперчу, що не втрачає пластичні властивості навіть при температурі 60—-65°С. Евкомія містить багато смолистих речовин. Листки, кора зелених пагінців, старих гілок та стовбура має від 3 до 14 % гути. Крім гути, в усіх наземних частинах евкомії у великих кількостях збираються інші органічні сполуки та смоли (альбани, альбанани, флювіли), іридоїдний глікозид аукубін, танін, хлорогенова кислота, деп-снд кофейної і хінної кислот. У листках знайдено каротиноїди, хлорогенову й кофейну кислоту, в насінні — до 3 % жирних олій.
Галенові препарати, одержані з кори евкомії, мають гіпотензивні властивості. За своєю дією вони належать до групи спазмолітичних лікарських засобів, які розслаблюють гладенькі м'язи кровоносних судин, бронхів та органів черевної порожнини. Препаратами евкомії з 1951 р. дозволено лікувати гіпертонічну хворобу в різних стадіях. Вони не мають побічної дії, малотоксичні.
Кора евкомії здавна застосовується в китайській медицині. Останнім часом цю рослину стали широко використовувати лікарі багатьох країн. Відвар кори та спиртова настойка тонізують життєдіяльність, відновлюють сили організму при їх занепаді, знижують артеріальний тиск у хворих на гіпертонічну хворобу, підвищують силу скорочень серцевого м'яза й вживаються як болезаспокійливий засіб.
Відваром кори та спиртовою настойкою в народній медицині лікують подагру, запальні процеси нирок та печінки, а зовнішньо їх застосовують хворі з ранами й хворобами шкіри.
В народній медицині Кавказу евкомію застосовують при склеротичних змінах вінцевих судин та при набряках серцевого походження.
1) Спиртову настойку евкомії дають по 15—20 крапель із водою двічі на день.
2) 10 г евкомії кип'ятять 10—15 хв у 200 мл води в закритому посуді; потім настоюють 4 год, проціджують. Приймають по 1 столовій ложці тричі на день.

Комментариев нет:

Отправить комментарий