пятница, 10 июня 2011 г.

Зеленчук жовтий (Galeobdolon luteum Huds.)

Російська назва — зеленчук желтый.


Трав'яниста багаторічна рослина заввишки ЗО—80 см, з повзким кореневищем. Стебло чотиригранне, всередині порожнисте. Листки ко-роткочерешкові, супротивні, довгасто-яйцевидні, із серцевидною основою, з краю зубчасто-пилчасті. Стебло й листки пухнасті. Квітки зовні волохаті, двогубі (верхня губа квітки серповидна, вигнута, набагато довша від середньої лопаті; нижні губи великі), жовті, зібрані кільцями, сидять у пазухах приквіткових листків; приквітки колючі. Цвіте зеленчук у травні —липні.
Поширена рослина майже по всій території України, росте у вогких лісах, серед чагарників, біля парків.

З лікувальною метою використовують листки й квітки, які збирають під час цвітіння. В. В. Кархут рекомендує вживати водний настій рослини у вигляді чаю при різі в ділянці сечового міхура та парезі детрузора, запальних процесах у нирках та сечовому міхурі (уретрит, цистит, пієліт, нефрит).
На 1 склянку окропу беруть 1 чайну ложку квіток і настоюють їх 10 хв. Настій п'ють теплим по 2—3 склянки щодня ковтками. За гострого і хронічного запалення нирок (нефриту) 4 столові ложки суміші квіток зеленчука або трави остудника голого (20 г), трави звіробою (40 г), листків мучниці звичайної (40 г), трави хвоща польового (ЗО г), бруньок берези білої (30 г), стовпчиків (волосу) кукурудзи (20 г), трави споришу (20 г), квіток материнки (20 г) та квіток ромашки лікарської (15 г) настоюють протягом 12 год в 1 л води, кип'ятять 10 хв, потім відціджують і п'ють по півсклянки 4 рази на день через 1 год після їди.

Комментариев нет:

Отправить комментарий