пятница, 17 июня 2011 г.

Кропива дводомна (Urtica dioica L.)

Російська назва — крапива двудомная.


Багаторічна трав'яниста рослина. Кореневище в неї повзуче, з галузистими пагонами. Стебло пряме, чотиригранне, заввишки 3О — 150 см, вкрите «кусючими» волосинками. Листки яйцевидно-ланцетні, шорстко-волохаті, на краях крупнозубчасті, супротивні, довгочерешкові. Квітки дводомні, дрібні, жовтувато-зелені, зібрані пучками в гіллясті колосовидні суцвіття; жіночі — звислі, чоловічі — прямостоячі. Плід — яйцевидний горішок. Цвіте кропива із середини червня до пізньої осені. Росте як бур'ян на засмічених місцях, у городах, садах, попід тинами, на узбіччі шляхів.

Район поширення — вся територія колишнього СРСР. за винятком Крайньої Півночі.
З лікувальною метою використовують листки, корені й насіння. Збирають у червні — серпні, зривають без стебел (тільки з рослин, що цвітуть) знизу в напрямку до верхівки стебла. Корені й насіння заготовляють восени.
Сушать листки кропиви в затінку на вільному повітрі, у добре провітрюваному приміщенні, на горищі.
Кропива містить смолисті та дубильні речовини, слиз, лецитин.
Кропиву надзвичайно широко використовують у науковій та народній медицині як кровоспинний засіб при маткових, гемороїдальних, легеневих, ниркових, шлунково-кишкових та носових кровотечах. Відвари й настої її сприяють збільшенню рівня гемоглобіну, кількості еритроцитів у кроні.
Кропива має також інсуліноподібні властивості. Під час фармакологічних досліджень встановлено, що при вживанні її препаратів значно ЗНИЖУЄТЬСЯ рівень цукру в сечі. Однак не можна пити її дуже багато, бо и цьому разі кількість цукру в сечі не зменшується, а лише виділяється менше сечі.
Застосовують кропиву для лікування нирковокам'яної хвороби, запальних процесів сечовивідних шляхів, пошкоджень паренхіми печінки, кровотеч, атонії і запалення органів травної системи, недокрів'я, ревма-тизму, цукрового діабету, проносів, метеоризму, геморою, гіповітамінозів. Препарати листків кропиви дуже багаті на мінеральні солі, отже, можуть поповнювати організм людини різними мікроелементами при недостатності їх і тим самим активізувати дію багатьох ензимів.
Для лікування хронічних запалень нирок і нирковокам'яної хвороби рекомендують 1 столову ложку суміші листків і коренів кропиви (по 50 г), коренів солодки (ЗО г) запарити в 1 склянці окропу. Випивають за три рази.
За нирковокам'яної хвороби суміш насіння кропиви (50 г), лікоподію (спор плауна булавовидного — 20 г), цукру (30 г) розтирають на порошок. Вживають по 1 чайній ложці тричі на день.
Хронічний гепатохолецистит лікують порошком із суміші (порівну) листків кропиви, шавлії, подорожника ланцетолистого. Вживають по
1 ЧаЙНІЙ ЛОЖЦІ ТРИЧІ на День. ..;:,:< Для відновлення порушеного обміну речовин в організмі (фурункули, висипи, сверблячка та екземи) рекомендують, за народним досвідом, вживати всередину відвар листків кропиви або екстракт із них. Якщо при цьому зменшується сечовиділення й виникає закреп, то треба додати в рівній кількості листків кульбаби й квіток терну: 2 столові ложки цієї суміші заварити 2 склянками окропу, парити в духовці протягом 2—3 год і пити по півсклянки тричі на день. Щоб вгамувати сильний гемороїдальний біль, готують суміш із листків кропиви та кори жостеру: беруть того й іншого по 8 г на 1 л окропу, тримають на вогні протягом 10—15 хв і вживають по 1 склянці 4 рази на день. Дають відвар кропиви і як засіб, що регулює функціональну діяльність шлунка, та від дизентерії. У цьому разі до кропиви додають ожини (листків зі стеблами) в рівній кількості, беруть 1 чайну ложку суміші на півсклянки окропу. П'ють по півсклянки тричі на день. Краще після заварювання настій трохи попарити в духовці. Препарати кропиви посилюють скорочення гладеньких м'язів матки. Водночас вони сприяють нормалізації порушеного менструального циклу, діють протизапально при гінекологічних захворюваннях, оскільки дія кропиви на людський організм пов'язана із вмістом у ній значної кількості вітаміну К, який сприяє зсіданню крові й припиненню кровотеч. Кропива зупиняє не тільки внутрішні, а й зовнішні кровотечі, є добрим ранозагоювальним засобом. Інфіковані рани скоріше очищаються від гною і швидше загоюються, коли їх присипати порошком кропиви або прикласти до них свіжі листки. Відвар усієї рослини застосовують для промивань та компресів од набряків. Висушені й розтерті на порошок листки використовують від носових кровотеч, а соком із свіжих листків знищують бородавки. У Франції настій кропиви втирають у шкіру голови для посилення росту і зміцнення волосся. Для цього 1 столову ложку сухих листків кропиви настоюють протягом 1 год в 200 мл окропу й частину настою втирають у шкіру, а рештою споліскують волосся після миття. Для вітамінного живлення готують настій: 2 столові ложки суміші листків кропиви, плодів смородини, шипшини, кореня моркви (по 1 столовій ложці кожного) заливають 2 склянками окропу, п'ють настій по півсклянки 3—4 рази на день. Готують також компоти й киселі з 2 столоних ложок листків кропиви та 3 столових ложок подрібнених плодів горобини. но 150 г молодої кропиви, 50 г щавлю, 5 г моркви, 6 г петрушки, 20 г цибулі ріпчастої, 15 г зеленого пера цибулі, 5 г пшеничної муки, 10 г вершкового масла, 1/2 яйця, 15 г сметани (лавровий лист, сіль, перець — за смаком). Кропиву відварюють у воді протягом З хв, відкидають на сито, пропускають через м'ясорубку і смажать з жиром 10—15 хв. Дрібно посічену моркву, петрушку, цибулю пасерують на жирі. У киплячий бульйон або воду кладуть кропиву, пасеровані овочі, ;іелену цибулю й варять протягом 20—25 хв; за 10 хв до готовності додають білий соус, лавровий лист, перець, гвоздику, щавель. У гарячі страви кропиву краще класти перед подаванням на стіл, щоб зберегти в натуральному вигляді якомога більше фізіологічно активних речовин, зокрема вітамінів, кількість яких у листках кропиви дуже велика. Цілющі властивості кропиви відомі давно, в харчуванні її використовують із незапам'ятних часів. Цю рослину можна використовувати і сушеною. Добре поєднувати кропиву з вареними яйцями, хроном, зеленою цибулею та волоськими горіхами (в салатах). Салат із кропиви 3 яйцем. 150 г молодої кропиви, одне яйце, 20 г сметани (сіль, оцет - за смаком). Промиті листки кропиви прокип'ятити у ВОДІ протягом 5 хв), підкинути па сито, подрібнити ножем, заправити оцтом, зверху покласти шматочки вареного яйця, заправити сметаною. Кропив'яне масло. М'яке вершкове масло змішати з пропущеними через м'ясорубку листками кропиви й тертим хроном; використовують для бутербродів і як приправу до готових круп'яних страв. Кропива в порошку. Листки й стебла сушать у тіні в добре про-вітрюваному приміщенні, грубі стебла видаляють. Подрібнюють, просіюють крізь сито. Порошок використовують для приготування соусів, супів, омлетів, каш, млинців. У народній фітотерапії широко застосовують настій листків з медом під головного болю, для стимуляції роботи серця, печінки, нирок, шлун-ку. Таким настоєм лікують також туберкульоз, запалення легень, ревматизм, недокрів'я, параліч. Сік кропиви — неодмінний чинник оздоровлю-вального весняного харчування (лікування), оскільки поліпшує обмін речовин, підсилює травлення, активізує роботу нирок, збільшує виве-лсііііи з організму рідини та продуктів обміну речовин. Сік молодої кропиви одержують за допомогою побутової соковижи-малки. Пастеризують його звичайним способом. Зберігають у прохо-ЛОДНОму місці Він особливо цінний у дитячому харчуванні взимку. Дли приготування коктейлю сік кропиви змішують із морквяним та ЛИМОННИМ соком у співвідношенні 150:300:20, додаючи ще 2-4 кубике харчового льоду.

Комментариев нет:

Отправить комментарий