четверг, 26 апреля 2018 г.

Корисні властивості обліпихи.


Ягоди обліпихи неймовірно багаті вітамінами B1, B2, C, E, K, P; флавоноїдами, фолієвою кислотою, каротиноїди, бетаїн, холін, кумаринами, глюкозою, фруктозою і фосфоліпідами. У ягодах є досить велика кількість кислот, таких як: яблучна кислота, лимонна, кавова і винна. Ягоди також багаті і на дубильні речовини. Чи не обділена ця скромна на вигляд ягідка макроелементами і мікроелементами, такими як: натрій, магній, залізо, кремній, алюміній, свинець, нікель, марганець, стронцій і молібден.
Кора гілок приховує значну кількість серотоніну, який робить досить сприятливий вплив на центральну нервову систему, а також затримує ріст злоякісних новоутворень. У листі цієї непоказного рослини заховано справжнє багатство у вигляді аскорбінової, олеанолової і урсоловой кислоти.
Обліпиха має цілющі властивості. Вона здатна зміцнювати стінки кровоносних судин і робити їх менш проникними, покращувати тканинний обмін речовин, має антиоксидантну дію (попереджає окислення тканин, а значить і старіння).
Обліпиха знімає запалення тканин і сприяє загоєнню ран, вона здатна поліпшити протягом будь-якого хронічного захворювання за рахунок великої кількості вітамінів, що містяться в ній. Кора обліпихи має протипухлинні властивості.
Всередину обліпиху застосовують і для лікування захворювань серцево-судинної системи, при хронічних захворюваннях, при захворюваннях крові, гастритах, виразковій хворобі шлунка і 12-палої кишки, нестачі вітамінів.
При анемії і виснаженні плоди обліпихи використовують в їжу в будь-якому вигляді. Листя і молоді гілочки заварюють і п'ють як чай.
Майже всі без винятку знають про чудодійний обліпихи, яке «добувають» з плодів, причому кісточки ягід містять його набагато більше, ніж м'якоть. Масло дуже ефективно при лікуванні променевих уражень шкіри, при термічних або хімічних опіках і при лікуванні трофічних виразок. Завдяки воістину чарівним і чудодійним силам обліпихи медики протистоять виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, стоматиту і пульпіту. З ларингіти і фарингіту масло обліпихи розправляється миттєво. Цьому неперевершеному засобу підвладні травми і дефекти рогівки, кон'юнктивіти, променеві опіки очей. Багато дерматологи рекомендують масло обліпихи для посилення росту волосся і в випадках деяких шкірних захворювань.

Масло обліпихи застосовується для лікування опіків, пролежнів, обмороження, старечої катаракти, гастритів, діабету, недокрів'я, гіпертонії, різних виразок, атеросклерозу.
Інгаляції обліпихової олії застосовуються для профілактики професійних захворювань дихальних шляхів працюють на шкідливих виробництвах.
Вже давно встановлено, що препарати, вироблені на основі обліпихової олії здатні у багато разів поліпшити переносимість організму деяких протипухлинних ліків, а іноді навіть посилюють їх дію.
Найцінніший вміст обліпихи - токоферол (вітамін Е), що стимулює роботу всіх внутрішніх органів і залоз внутрішньої секреції. При нестачі цього вітаміну нічого розраховувати на активне довголіття, на чоловічу і жіночу силу, репродуктивну здатність. Спільно з вітаміном А вітамін Е стимулює імунну систему. Ось чому майбутню матір дуже добре про запас «заправляти» цими речовинами, ідеально - ще до настання вагітності. Якщо вітаміну Е в організмі вагітної жінки не вистачає, існують небезпеки мимовільного викидня, недоношеності або генного зсуву, що приводить до народження виродка. 20 -30 г (4 - 5 чайних ложок) в день обліпихової олії забезпечує добову норму вітаміну Е.
Обліпиха підстрахує як вагітну жінку так і новонародженого. В молоко матері-годувальниці сік обліпихи рекомендується додавати вже з місячного віку немовляти. За кілька крапель соку додають в прикорм грудничка, при нормальному засвоєнні соку швидко нарощуючи дозу.

Комментариев нет:

Отправить комментарий