пятница, 10 июня 2011 г.

Золотий корінь, родіола рожева (Rhodiola rosea L.)

Російська назва — родиола розовая.


Багаторічна рослина заввишки 50—60 см. Корінь товстий, короткий, прямий. Стебел має кілька, вони прямостоячі, малогіллясті. Листки сидячі, зелені, еліптичної форми, загострені, цілокраї або з кількома зубцями на верхівці. Квітки дводомні, з жовто-зеленими чашолистками; пелюстки жовті. Суцвіття щиткоподібне, багатоквіткове.
Зустрічається рослина в Карпатах і Сибіру на кам'янистих осипах, в альпійському та субальпійському поясах.


Цвіте в червні-липні.
Цілющі властивості має корінь рослини, відомий під назвами «золотий корінь», «сибірський женьшень». Його викопують пізно восени, очищають від землі й промивають водою.
Родіола рожева росте дуже повільно, і її запаси відновлюються лише через кілька десятиліть. Останнім часом рослина взята під охорону,оскільки була допущена хижацька заготівля сировини, що призвело до спустошення великих ділянок цієї рослини.
У кореневищах і коренях містяться фенольні глікозиди (головний із них — родіолозид), паратирозол, дубильні речовини, лактони, ефірна олія, галова, щавлева, янтарна, лимонна, а також аскорбінова й нікотинова кислоти.
З давніх часів препарати родіоли рожевої застосовують як засіб, що підсилює фізичну й розумову працездатність. Клінічними дослідами доведено, що препарати родіоли рожевої мають доволі виражену тонізуючу дію. їх призначають як стимулюючий .засіб при розумовому і фізичному виснаженні. Систематичне вживання цих препаратів скорочує відновний період після напруженої праці, а у хворих на невроз зумовлює поліпшення сну, посилення апетиту, зникнення підвищеної подразливості та неприємного відчуття в ділянці серця. Дослідження останніх років свідчать про те, що активність дії препаратів родіоли майже така сама, як і традиційних рослинних засобів із стимулюючою, тонізуючою дією (женьшень, лимонник, елеутерокок, заманиха).
Наукою доведено, що препарати золотого кореня чи не найсильніший стимулятор центральної нервової системи. Як і всі рослинні стимулятори, вони малотоксичні, мають широкий спектр терапевтичної дії й не дають негативних наслідків, особливо щодо звикання до них.
Екстракт родіоли (золотого кореня) підвищує розумову працездатність, сприяє кращому перебігу окислювальних процесів та збереженню на високому рівні енергетичного потенціалу головного мозку. Він позитивно впливає на функціональний стан органа слуху за професійної глухоти, а також на функції печінки, щитовидної залози, над рників та статевих залоз.
Препарати золотого кореня, як і інші женьшенеподібні стимулятори, мають адаптогенні властивості, підвищують стійкість організму до впливу несприятливих факторів хімічної, біологічної та фізичної природи, а особливо посилюють опір організму в разі отруєння бензином, алкоголем та іншими токсичними речовинами. В експерименті на тваринах вони регулюють вміст цукру в крові, гальмують розвиток експериментального холестеринового атеросклерозу.
В науковій медицині препарати золотого кореня рекомендують за-стосовувати як стимулюючий засіб практично здоровим людям під час перевтоми на роботі, що потребує високого розумового напруження, а також хворим із різними формами неврозів, вегетосудинною дистонією, артеріальною гіпотензією, імпотенцією та в психіатричній практиці; крім того, в період видужування після тяжких хронічних захворювань.
Екстракт золотого кореня вживають усередину по 5—10 крапель 2—3 рази на день за 15—30 хв перед їдою. Курс лікування — 10— 20. днів. Екстракт протипоказаний при підвищеній нервовій збудливості, пропасниці, гіпертензивному кризі.
У народній фітотерапії золотий корінь широко застосовують при різноманітних захворюваннях: органів травної системи, нервових хворобах, малярії, недокрів'ї, імпотенції. П'ють настій кореня для зміцнення здоров'я.
У побуті найчастіше золотий корінь вживають не у формі настою, а у формі витяжки — чаю. Напій із золотого кореня має чудові якості, запах його дуже ніжний, приємний, нагадує аромат троянди. Смак дещо в'яжучий, а колір змінюється від рожевого до густо-коричневого
Чай із золотого кореня на відміну від напоїв з інших рослин має ду же сильну стимулюючу щодо центральної нервової системи дію Тут він не поступиться, а навіть перевищить кофеїнмісткий чай (цейлонський, індійський, грузинський) та каву, тому вживати його потрібно лише за потреби, а не щоденно Для виготовлення напою беруть 1 чайну ложку подрібненого кореня на 1 л води, кип'ятять 7 10 хв, потім настоюють протягом ЗО- 40 хв і п'ють по 2—3 склянки на день, додаючи за смаком цукор або мед.
Дуже популярний чай із золотого кореня з додаванням таких лікарських рослин-, бадану товстолистого (чорних листків), листків суниць, ожини, малини й смородини чорної, квіток звіробою, перстачу, трави чебрецю, взятих у рівних частинах. Дві-три столові ложки сухої суміші рослин настоюють протягом 1 год в 1 л окропу; потім додають мед або цукор за смаком. Чай має тонізуючі властивості; відновлює порушений обмін речовин в організмі. Його добре вживати під час важкої фізичної чи розумової праці, при простуді, розладах функції травної системи та інших хворобливих станах організму.

Комментариев нет:

Отправить комментарий