пятница, 3 июня 2011 г.

цілющі властивості калини


Російська назва — калина обыкновенная.

Гарна калина о будь-якій порі року! Корисна. І хоч кажуть, що не «бути калині малиною», та в Сибіру, де калина часто зустрічається й добре плодоносить, а іншої ягоди мало, вона інколи залишається основною природною споживою.

Росте калина по лісах і чагарниках помірної зони колишнього СРСР, зокрема повсюди в Україні, Сибіру, а також на Кавказі, у Західній Європі, Японії, Монголії та в помірній зоні Північної Америки. Калина здавна відома нашому народу, оспівана в багатьох старовинних піснях. Любили й люблять її люди не тільки за красу, а ще й за те, що вона має неабиякі цілющі властивості, завдяки чому її плодами збагачували свій раціон наші пращури. Чимало є захоплюючих легенд про калину, а найвідоміша з них про те, як на калиновому місточку бився богатир із семиоким чудовиськом. Калина справіку давала людям їжу й ліки, її застосовували в побуті, а лихої години вона ставала пригатою на болоті, служила «калиновим містком» для народних витязів. Достеменно відомо, що калина за своєю корисністю не тільки не поступається перед малиною, а й перевершує її Скажімо, за вмістом багатьох життєво важливих речовин. У плодах калини аскорбінової кислоти в 1,5—2 рази більше, ніж у малині, кровотворного елемента заліза у півтора рази, і це ставить калину поряд із шипшиною, чорницею— цими найкращими кровотворними засобами з наших дикоростучих та культурних-ягідників, а також плодових дерев, Що стосується цитрусових — апельсина, лимона, мандарина, то калина переважає їх за вмістом аскорбінової кислоти в 1,5 раза, провітаміну Л (каротину) — в кілька разів, заліза — в 5—10, фосфору — в 4—5 разі». Крім перерахованих, у плодах калини містяться речовини Р-вітамінної дії, органічні кислоти (близько 3 %) — ізовалеріанова й оцтова.
От як можна помилитись! Якась незначна гірчинка затьмарила солодощі калини, й ми вважаємо, що вона така собі проста ягода! А настане зима, затріщать морози, й калина буде солодшою від малини.
В народі вживають калину з лікувальною метою. Сік ягід із медом п'ють при підвищеному артеріальному тиску, використовують його і як профілактичний засіб, що запобігає появі злоякісних пухлин. Вважають, що калинавий сік допомагає лікувати простудні захворювання верхніх дихальних шляхів, зокрема кашель, охриплості голосу (вживають у теплому вигляді) та бронхіальну астму. Свіжі ягоди мають послаблювальні властивості, тамують головний біль. Насій ягід п'ють при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при болю в ділянці серця. Виручає він і за інших захворювань, що зв'язані з порушенням обміну
речовин в організмі, за фурункульозу, карбункулів, а також од екзем та гнійникових уражень шкіри. Таким настоєм із медом добре полоскати горло при ангіні, обмивати рани та виразки на шкірі.
Свіжі плоди калини вживають для приготування киселю, мармеладу, оцту, варення, компотів та для начинки пирогів. Сік плодів використовують для підфарбування харчових продуктів. її насіння смажать і відварюють замість кави.
Сік калини. 1 кг плодів, 200 г цукру, 200 г води. Віджати сік із плодів. Вичавки заливають водою, кип'ятять 5—10 хв, проціджують. Потім відвар сполучають із вижатим соком, додають туди цукру, розмішують і остуджують. Сік можна використовувати як основу для приготування різних страв і напоїв.
- Морс із калини. Півсклянки соку з плодів, 1 л води, додати цукру за смаком. Сік змішати з гарячою перевареною водою й залишити відстоятися на 3—5 год. Подавати холодним.
Калина в цукровому сиропі. 1 кг плодів, 1 л цукрового сиропу (45%). Плоди перебрати, помити, відкинути на друшляк, покласти в скляні банки, залити гарячим сиропом, пропастеризувати 30 хв.
Сироп із калини. 0,5 л соку, 1 кг цукру, 4 г цитринової кислоти. Сполучити сік'і цукор, варити до цілковитого розчинення цукру, зняти пінку, додати цитринової кислоти, прокип'ятити 7 хв, розлити в пляшки.
Компот із калини з яблуками. 200 г плодів калини, 400 г яблук, 300 г цукру, 2 л води. Промиті плоди калини й порізані яблука варити в цукровому сиропі 8 хв. Подавати охолодженим.
Кисіль із калини. 100 г соку, 250 г цукру, 100 г картопляного крохмалю, 2 л води. Сік розвести водою, нагріти, щоб був гарячим, влити крохмалю, попередньо розведеного в невеликій кількості холодної кип'яченої води, всипати цукру, ретельно розмішати й довести до кипіння.
Плоди калини вивчались фармакологами, які довели, що вони підсилюють серцеві скорочення і є вітаміноносними, загальнозміцнюва-льними та сечогінними засобами. А. Турова рекомендує такий рецепт: 1—2 столові ложки сухих плодів калини, розтертих у ступі, заливають 1 склянкою окропу. Настоюють 4 год і вживають 3—4 склянки такого чаю протягом дня.
В народній медицині Сибіру вживають й інші частини рослини. Так, настій квіток п'ють од хрипоти й кашлю, запалення верхніх дихальних шляхів, а також за жовчнокам'яної та сечокам'яної хвороб. Застосовують і молоді пагінці. Відвар із них — випробуваний засіб од ексудативного діатезу (золотухи) у дітей. Настій ягід і квіток — чудовий косметичний засіб. Шкіра обличчя після багаторазового обмивання настоєм (або соком плодів) стає чистою, набуває здорової свіжості та бархатистості, зникають прищі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий