суббота, 4 июня 2011 г.

Дивина скіпетровидна, коров'як скіпетровидний (Verbaskum phlomoidus L.)

Російська назва — коровяк скипетровидный.


Дворічна трав'яниста рослина з родини ранникових заввишки 60— 120 см. Листки великі, довгасто-еліптичні, зарубчасті. Вся рослина шерстисто-повстиста. Квітки жовті, діаметром 2,5—3 см, волосисті, по З— 4 у пучку, зібрані в густе верхівкове суцвіття. Запах свіжих квіток ніжний, сухі пахнуть медом. Цвіте в червні-липні. Росте на сонячних па-^ горбах, вздовж доріг, біля залізничних насипів та на схилах високих берегів річок. Зустрічається рослина на території колишнього СРСР майже повсюди, особливо на півдні.
З лікувальною метою використовують квітки дивини, віночки з тичинками, без чашечок. Зібрані віночки квіток рекомендують сушити швидко, в затемненому місці (на закритих горищах або на печі). Добре висушені віночки можна щільно спресувати й зберігати у паперових коробочках.
Російська назва — коровяк скипетровидный.
Дворічна трав'яниста рослина з родини ранникових заввишки 60 120 см. Листки великі, довгасто-еліптичні, зарубчасті. Вся рослина шерстисто-повстиста. Квітки жовті, діаметром 2,5—3 см, волосисті, по 3— 4 у пучку, зібрані в густе верхівкове суцвіття. Запах свіжих квіток ніжний, сухі пахнуть медом. Цвіте в червні-липні. Росте на сонячних па-^ горбах, вздовж доріг, біля залізничних насипів та на схилах високих берегів річок. Зустрічається рослина на території колишнього СРСР майже повсюди, особливо на півдні.
З лікувальною метою використовують квітки дивини, віночки з тичинками, без чашечок. Зібрані віночки квіток рекомендують сушити швидко, в затемненому місці (на закритих горищах або на печі). Добре висушені віночки можна щільно спресувати й зберігати у паперових коробочках.
Квітки містять слизисті речовини (до 2,5 %), камедь, сапоніни, цукристі сполуки (близько 11 %), кумарин, бета-каротин, жовту барвну речовину альфа-кроцетин, флавоноїди, ефірну олію. Лікувальні властивості дивини зумовлені наявністю в ній сапонінів та слизу.
Дивину скіпетровидну як обволікаючий, знеболюючий та відхаркувальний засіб включено до багатьох фармакопеи, вона входить до грудного збору.
Як засіб, що обволікає вражені місця, рослину застосовують при катарі горла, кашлі, кровохарканні, бронхіті, емфіземі, коклюші, захворюваннях органів травної системи, закрепі, запаленні слизової оболонки очей. Послаблює болісні судоми, зменшує набряк тканин. Дія дивини легка наркотична.
Як рослина, що містить- у собі сапоніни й слиз, дивина скіпетровидна дуже цінна для полоскання горла, особливо її відвар (10 г на 200 мл води) в поєднанні порівну з квітками мальви лісової та листками підбілу Досить ефективне лікування препаратами квіток дивини захворювань печінки та селезінки й за хворобливого похудання або виснаження Це особливо важливо в педіатричній практиці. Для вживання -іамість риб'ячого жиру для дітей рекомендують варити 5 хв у склянці яоди суміш 1 столової ложки квіток дивини і по 1 чайній ложці квіток нагідок і ромашки, потім додають 1 столову ложку цукру й дають схуд-«им або виснаженим дітям по 1 столовій ложці тричі на день.
Проти кашлю в дітей готують сироп. Беруть 7,5 г квіток дивини і тільки ж кореня алтеї лікарської, заливають 250 мл окропу і відварю ють 20 хв. до процідженого через марлю відвару додають 200 г цук-ру й кип'ятять, доки не вийде густий сироп Дають дітям по 1 чайній ложечці кілька разів на день
Для виготовлення потогінного засобу беруть 1 столову ложку суміші (чорівнуу квіток дивини, калачиків лісових, бузини чорної, липи) й сушених ягід малини на 2 склянки окропу, парять півгодини й випивають гарячим на ніч.
Зовнішньо застосовують квітки, листки й корені. Спиртовий настій квіток використовують для натирань як засіб од. ревматичного, артритичного і особливо нервового болю. Порошком квіток присипають тріщини на сосках у жінок, садна й рани, попередньо змастивши їх морквяним соком. Обварені окропом квітки дивини разом із листками подрібнюють і прикладають до опіків, запальних вогнищ і ран як протизапальний, знеболюючий та ранозагоювальний засіб. Відвар коренів використовують для сидячих ванн при лікуванні геморою (защемлених гемороїдальних вузлів). Для цього беруть ЗО—40 г коренів разом з листками і квітками, заварюють у 5 л води протягом 1 хв, настоюють і охолоджують.
З квіток дивини разом із травою череди трироздільної, чебрецю, шавлії, листками смородини чорної, сосновою хвоєю, коренями лопуха та корою дуба роблять ванни від золотухи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий