воскресенье, 10 июня 2018 г.

Живокіст в лікувальних цілях



 Живокіст - це багаторічна трав'яниста рослина, яка відноситься до сімейства лютикова. Це рослина одне з найкрасивіших представників флори. Виростає живокіст у висоту не більше 70 сантиметрів. Стебло живоста стрункий, прямий і покритий притиснутими волосками, піднімаючись до верху стебло розгалужується. Листя перисторассеченный, чергові, як - ніби ажурні. Квітки цієї рослини утворюють невеличкі суцвіття і забезпечені великою кількістю тичинок. Колірна гамма живокосту може бути досить різноманітною, тут присутні і блакитний, фіолетовий, білий і навіть рожевий колір.

Листівка, це плід рослини, що виростає у довжину до півтора сантиметрів і є зберігачем насіння. Насіння рослини має форму яйця, і темно-коричневий колір. Пізньої весни починається цвітіння рослини, цвіте і плодоносить воно все літо. Розмножується живокіст виключно насінням.



 З одного куща рослини можна отримати більше 4000 насіння. У дикій природі насіння потрапляють в землю і навесні проростають. Поширеність цього виду рослини широке, його можна зустріти в Росії, Західного Сибіру, Україні, на Кавказі, Євразії, Північній Америці. Зростає живокіст, як бур'ян на пустирях, уздовж доріг, на посівних полях, виноградниках, на галявинах, рідких лісах і ярах. Віддає перевагу живокіст ґрунти багаті вапняком. Із задоволенням цю траву розводять і на присадибних ділянках.

Заготівля і зберігання живокосту Для заготівлі рослин, і використання його в лікувальних цілях, збирають насіння, коріння і траву. Збір можна починати з початку літа і до серпня місяця. Коріння заготовляють пізньої осені. Сушити сировину потрібно в тіні, за умови хорошого провітрювання. Якщо використовувати штучні методи сушіння, то температура нагріву не повинна перевищувати 40С. Насіння збирають у період воскової стиглості. Слід попередити, що насіння живокосту дуже отруйні. Після роботи з ними, необхідно ретельно вимити руки. Лікувальним ефектом володіє і корінь рослини, найціннішим є трирічний корінь, відрізнити її можна за кольором, він має чорний колір. Для порівняння, дворічний корінь коричневого кольору. Всередині корінь білого кольору і досить ламкий, щоб переконатися в правильності збору, корінь живокосту потрібно пожувати, він сприяє рясному слиновиділенню. Ще, щоб викопати корінь живокосту, потрібно заздалегідь помітити рослина, або точно знати, як виглядає сухою живокіст. Заготівля кореня припадає на жовтень, листопад місяць.

Застосування в побуті В побуті найчастіше живокіст використовують в декоративних цілях, прикрашаючи квітами, присадибні ділянки. До того ця рослина є медоносною, бджоли з задоволенням збирають у нього нектар. Раніше квіти живокосту використовували в якості барвника, фарбували шерсть, тканини красиві фіолетові і сині кольори. Застосовується живокіст і в медицині, на його основі готують лікарські препарати. У ветеринарній практиці, рослина змішують з сіллю, і годують худобу, відмінний засіб від глистів.

Використовуються і отруйні властивості рослини, для знищення садових і городніх шкідників, а також мух і тарганів. Склад і лікувальні властивості живокосту Рослина містить отруйні речовини: метиллікаконітин, дельфелин, делатин, эльделин, дельсин. У коренях і траві виявлено: дубильні речовини, алкалоїди, аконитовая кислота, флавоноїди.

 В насінні живокосту багато: алкалоїдів, жирних олій. Надземна частина рослини багата: макроелементами, мікроелементами, золою. Живокіст використовують у медицині як: відхаркувальний засіб, протизапальний, сечогінний, противопаразитарного.

З давніх часів і в наш час живокіст використовують для лікування багатьох захворювань, таких як: онкологічні захворювання, гельмінти, епілепсія, сифіліс, опіки, кісткові захворювання, хвороби шлунково-кишкового тракту, печінки, при появі жовтяниці, як болезаспокійливий засіб.

Застосування живокосту в народній медицині у народній медицині використовують відвари, настоянки, настої, мазі.
Застосування при захворюваннях нирок, печінки, шлунка Для приготування настою необхідно взяти дві чайні ложки трави і помістити в 800 мілілітрах окропу. Настій залишити на вісім годин в теплому місці.

 Приймати одномоментно по сто грам до чотирьох разів на день. Застосування при хворобах сечостатевої системи, жовтяниці, кон'юнктивіті В одному літрі окропу запарити двадцять грам трави.

Цей відвар приймають по склянці тричі на день. При захворюванні очей роблять примочки. Застосування живокосту при паралічах Столову ложку трави настояти в склянці окропу протягом трьох годин. Приймати настій по сто грам, після їжі три рази.

  Застосування настою живокосту при раку печінки Суху траву розтерти в порошок, чайну ложку порошку залити окропом у кількості 500 грам. Витримати на водяній бані 15 хвилин. Процідити і приймати по 70 грам настою після їжі три рази на день.

Застосування при опіках Столову ложку подрібнених в блендері кореня живокосту, залити склянкою окропу. Настоювати годину, процідити і використовувати у вигляді примочок при опіках. Застосування кореня живокосту при остеохондрозах, артритах, переломах, болю у спині В цьому випадку, необхідно подрібнити заготовлений корінь, він крихкий, його можна розтовкти в ступці. Здрібнений корінь заливають розведеним спиртом 50% і поміщають в скляну посудину в пропорції 1:3. Суміш настоювати протягом тижня в темному місці при кімнатній температурі.

При наполяганні суміш необхідно періодично перемішувати. Спиртова настоянка живокосту зберігається до трьох років. Використовують при болях, втираючи засіб або прикладаючи компреси.

Живокосту Настойка з медом при туберкульозі і відкладення солей Промити і очистити корінь живокосту (живокіст), Взяти одну частину меду і додати стільки ж подрібненого живокосту. Два тижні приймати за півгодини до їжі по чайній ложці. Наступні два тижні перерва, потім можна продовжити лікування. Лікування гаймориту Використовується спиртова настоянка живокосту, протягом трьох днів необхідно на ніч прикладати компрес на область лоба, починається рясне відділення слизу і запальний процес зникає.

Протипоказання Не слід використовувати препарати з живокостом при вагітності, людям, що страждають зниженим тиском, міастенією. Якщо перевищити дозування препаратів, то можна отруїтися. Ознаками отруєння є блювота, судоми, утруднене дихання. Перша допомога це промивання шлунка, після цього потерпілого терміново доставити в лікарню.

Комментариев нет:

Отправить комментарий