среда, 15 января 2020 г.

Живокіст як засіб лікування кісток, м'язів і зв'язок

Застосувння живокосту. Де шукати живокіст? Лікарські властивост
і живокосту. Де застосовується живокіст?


Живокост (живокіст) - лікарська рослина, з давніх часів відоме потужними лікувальними властивостями. Живокост застосовують при захворюваннях кісток, м'язів, зв'язок, артритах і артрозах.


Вже через 50 років після Христа Діоскорид хвалить живокіст в своїй праці "Materia medica", пізніше Парацельс рекомендує його як засіб від ран, а Леонард Фукс докладно описує в своєму «New Kreuterbuch» в 1543 році. У XIX столітті пішов спад популярності живокосту, а в 30-і роки нашого століття рослина знову привернуло до себе увагу. Однак в останніх дослідженнях деякі показання до його застосування серйозно поставлені під сумнів.

Ботанічна назва рослини Symphytum offcinale, його грецький корінь «symphein» означає «зростатися». Протягом своєї лікувальної історії живокіст придбав і латинське ім'я «Consolida» (від дієслова «consoliodre» - «зміцнювати»). Живокост є засобом, показаним при всіх захворюваннях, пов'язаних з кістками і кістковою системою. За змістом різних речовин і їх дії різні види рослини відрізняються незначно.

Живокост - пишно розростається, сильне і витривала рослина з волосиста стеблом і листям, з червоно-фіолетовими, іноді також жовто-білими колоколообразной звисаючими квітками і великим, сильним, багаторазово переплітається коренем.

Що стосується потреби в світлі, вологості грунту і її поживності, то живокіст вельми примхлива рослина, і його улюблене місце в саду - ближче до компостній ямі. У природі живокіст воліє берега канав, водоводів, схили річкових берегів, ліси по долинах річок і вологі луки. Після того як живокіст був визнаний цінним, легко культивуються кормовою рослиною, він швидко поширився з Європи по всьому світу (Північна Америка, Індія, Африка, Австралія, Нова Зеландія) і завоював велику популярність завдяки багатим врожаям і надзвичайно високому вмісту легко засвоюється білка (в сім разів вище, ніж в сої!). Обговорюється питання, чи не може живокіст служити їжею для людини (брак протеїну в третьому світі). Різноманітні біологічно активні речовини містяться в стеблі, листках і, в ще більшій концентрації, в корені.

Зовнішнє застосування живокосту
Ефективний вплив коренів живокосту на довгостроково незагойні рани пояснюється вмістом в ньому алантоїн. Ця речовина загоює рани - стимулює їх гранулювання і регенерацію клітин тканин. Завдяки промиванню або компресам з відвару коренів живокосту розчиняється секрет, що виділяється з рани, і гній; затягуються виразки і хронічні гнійні рани, наприклад, варикозна виразка.

Доведено, що алантоїн, наявний в корені живокосту, діє ефективніше, ніж його синтетичний аналог, що вказує на наявність в рослині супутніх сінергістичним речовин.

Велика кількість слизових і дубильних речовин, а також кремнієва кислота сприяють загоєнню старих ран.

Ванна, промивання і компрес з відвару кореня живокосту
На практиці хронічні нагноєння і відкриті виразки зустрічаються, насамперед, у літніх, обмежених у своїх рухах людей, або у завзятих курців. У цих випадках рекомендується двічі в день приймати ванну з відваром з кореня живокосту або робити промивання і ставити компреси з цього відвару. Для всіх трьох процедур спочатку готують відвар з чашки коренів живокосту і двох-трьох літрів води. Сировина вариться десять хвилин у воді, десять же хвилин настоюється і проціджують. Коли відвар охолов до температури тіла, в нього занурюється стопа або вся нога. Інші частини тіла обливаються повільно екстрактом з коренів живокосту над чаном, відром або поглибленням для душа. Якщо таке промивання болісно, ​​в відварі замочується чиста лляна ганчірка і кладеться на рану, зверху накладається махровий рушник, а компрес закріплюється бандажем. Через півгодини він може бути відновлений. Після цього рану і особливо її краю змащують маззю календули і накладають свіжу пов'язку. Якщо навіть всі ці процедури щодо клопітно, все ж вони стоять зусиль, щоб позбавити ближнього від довго неізлечівающейся рани. Є багато випадків, коли виразки на гомілки, не загоюються місяці і роки, що не реагують ні на мазі, ні на порошки, ні на інші застосовувані в таких випадках кошти, при повторному лікуванні за допомогою живокосту і мазі календули затягувалися і зцілювалися.

Компрес з кашки коренів живокосту
Живокост, або живокіст відноситься до одних з найкращих засобів від переломів і його наслідків. При всіх травматичних впливах на кістки, сухожилля і м'язи, такі як переломи (фрактура), забиті місця, вивихи, розтягнення, обмеження, крововиливи, найкраще діє накладення компресу з кашки коренів живокосту. Також при запальних процесах в м'язах, нервах, сухожиллях такий компрес - ідеальний засіб лікування.


 
Приготування компресу з кореня живокосту
Залежно від площі поверхні, на яку накладається компрес, використовуються від 50 до 100 грамів порошку, які поміщаються в невеликих

Комментариев нет:

Отправить комментарий