вторник, 21 апреля 2020 г.

Чебрець врятує від корона вірусу

При вірусних пневмоніях викорисовують таку настоянку чебрецю.

Беруть 1 столову ложку рослини, заливають 1 склянкою окропу, настоюють 10 хв. П'ють 50-100 мл 3 рази на протязі доби за 30 хв до їди.

Чебрець ВИКОРИСТАЛИ ЩЕ З ТРИПІЛЬСЬКОЇ ЕПОХИ

Ботанічна назва рослини перекладається з грецької мови як «подих життя», «дух». Народні ж назви рослини - чебрець, чебчік, Чебріков, фіміам, дика м'ята, а ще - трава Богородиці, квітка Олени Прекрасної. За переказами, стародавні греки присвячували квіти чебрецю богині Афродіті і вважали головними їх властивостями оберігати сон, здоров'я, любов. Чебрець спалювали і обкурювали житла, щоб очистити їх від будь-яких хвороб і бід.

Через своєрідний запах і лікувальних властивості чебрець здавна використовували в обрядах і для гадання, в ритуальних діях і магії, як обереги поміщали в ладанки.



Наші пращури називали чебрець також «фіміамнік», що походить від старослов'янського слова «фіміам, ладан». Його застосовували в богослужінні ще в трипільську епоху, про що свідчать археологічні знахідки - курильниці. З чебрецю виготовляли напій, який вживали на Трійцю, коли поминали небіжчиків, а також на Купала, в горобині ночі і ще при багатьох інших магічних дійствах. Цим напоєм дівчата причаровували чоловіків.



чебрець МАРШАЛЛА

Власне, всі народи знаходили чабрецю якесь ексклюзивне застосування. Одні вірили, що подушка, начинена чебрецем, допомагає позбутися від нічних кошмарів. Інші - що він обов'язково зробить людину сміливою і мужньою, якщо тримати гілочку чебрецю при собі. У багатьох європейських країнах вважають цю траву символом родючості і плодючості, тому вінки з чебрецю надягали нареченим. Греки про людину витонченому і аристократичному говорили: «Від нього пахне чебрецем». У Стародавньому Єгипті чебрець використовували при муміфікації. Середньовічні лицарі носили шарфи, вишиті з чебрецем, як символ мужності.

Крім того, в британській культурній традиції чебрець належав царству фей і ельфів. Пам'ятайте, в шекспірівській п'єсі «Сон в літню ніч» чебрець згадується як ложе, на якому спала королева фей Титанія?



Чебрець ПОВЗУЧий ЛИМОННИЙ

«В Україні зростає понад 40 видів чебрецю, - розповідає біолог Марія САВЧУК. - Найпоширеніші з них - чебрець широколистий і чебрець повзучий, які використовують для отримання тимолу, а також чебрець український і чебрець Маршалла. Взагалі ж у світі відомо понад 200 видів чебрецю. Батьківщиною рослини є різні регіони, перш за все країн Південної Європи. А в Україні чебрець поширений на багатьох територіях. Зокрема, повзучий чебрець росте на пісках і гранітах в Поліссі і Волинській лісостепу, в світлих хвойних і змішаних лісах, на узліссях, галявинах, в чагарниках.

Лікувальні властивості чебрецю

Чебрець добре відомий у багатьох країнах, де його застосовують і як лікарський засіб, і як ароматну приправу до різних страв.

Одним з перших про нього писав відомий перський вчений-енциклопедист, лікар і поет Ібн Сіна в своїй роботі «Канон лікарської науки». Згадка про тим'яну є також в роботі іншого видатного перського вченого і лікаря Аш-Ширазі «Скарбниця ліків». У книгах говориться, зокрема, і про те, що чебрець створює гарний настрій, відкриває закупорки, зміцнює внутрішні органи, мозок і серце, усуває гнильні речовини, діє як сечогінний, розсіює гази і випаровування. Крім того, вдихання його запаху збуджує речовини мозку. Настої і відвари з використанням чебрецю використовують для лікування багатьох недуг, вони полегшують хворобливий стан, зменшують шкідливий вплив мікробів і отруйних речовин.



чебрець ПОВЗУЧий

Відомо, що чебрець входить до складу препаратів для лікування запальних захворювань дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем, наприклад, пертуссин. Чебрець як природний антисептик, що прискорює загоєння ран, використовували в перев'язному матеріалі. Багато лікарів вважають, що ця рослина, при правильному його застосуванні, значно ефективніше інших протизапальних засобів, але все ж його не можна використовувати без міри, оскільки це може спровокувати ослаблення діяльності щитовидної залози. Масло чебрецю входить не тільки до складу ряду лікарських препаратів, а й широко застосовується в косметології.

Травники радять збирати квітучі пагони чебрецю в період цвітіння, зрізуючи їх гострим ножем, ножицями або секатором. Зривати пагони не можна, так як при цьому рослина виривається з коренем. Чебрець переважно розмножується насінням, тому дуже важливо дотримуватися заповіді відомого рівненського травника Михайла Носаля - збираючи рослини, залишати кращі з них для відновлення (і не менш ніж кожне десяте).

БЕЗ чебрецю НЕ ОБХОДИТЬСЯ ЖОДНА НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ

Невідомо, чи можна чимось замінити чебрець, адже його неповторний аромат не зрівняється ні з якими іншими рослинами.

Чебрець цінують кулінари всього світу. Французи використовують запашну і ароматну траву в якості приправи до більшості своїх страв. А ось секрет вишуканого смаку іспанських і грецьких маслин криється в додаванні олії чебрецю в маринад. Чебрець є також невід'ємною складовою знаменитої суміші «Прованські трави». Він надає пікантну нотку і кулінарним виробам ,напоям.

чебрець широколистий


У тим'яну цінне все. Його листя додають в консерви і лікеро-горілчану продукцію, а стебла - до різноманітних напоїв. Молоді рослини використовують при солінні огірків, маринуванні груш і яблук як замінник кориці. Висушені листя чебрецю використовують на Кавказі як приправу до супів, котлет, м'ясних бульйонів.

У Польщі з чебрецю, маргарину, борошна, бульйону і сметани готують пікантний соус. Додаючи чебрець в готові страви (особливо в поєднанні з перцем), можна підсилити і поліпшити їхній смак і аромат, - вважають українські кулінари. - Однак повністю розкрити аромат йому допомагає тривала теплова обробка, тому найчастіше чебрець кладуть в блюдо на початку його приготування. Популярний чебрець і в вегетаріанської кулінарії, де його кладуть, здається, чи не в усі підряд - сири, овочі, гриби, яєчні і омлети, желе, напої ...

Чебрець стимулює травні процеси і прискорює ліпідний обмін, - кажуть лікарі. - Це робить його помічником організму, особливо при вживанні жирної і важкої їжі. Але все ж слід обережно вживати пряність тим, хто страждає захворюваннями шлунка, печінки або нирок.

Якщо ви можете, посадіть чебрець у себе в саду, - радять ландшафтні дизайнери, які цінують рослина за особливу красу і оригінальний запах. - Килимок з квітучого чебрецю буде радувати вас все літо, навіваючи приємні думки і відганяючи сумні.

А ще можете насушити його і використовувати як приправу. Приємне і корисне - в одній рослині - це про чебрецю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий