воскресенье, 11 марта 2012 г.

Черемша(Allium ursinum) - лікувальні властивості

Черемша - одна з перших лісових трав, які з'являються на ринках Україна ранньою весною.


Буквально з-під снігу пробиваються в лісах на світло туго згорнуті листочки черемші, щоб порадувати гурманів весняним вітамінним салатом. Зрізають їх біля самої землі разом з довгими соковитими білими черешками. Чим вони молодші, менше, тим ніжніше і смачніше.

Черемша - одна з перших лісових трав, які з'являються на ринках Україна ранньою весною. Буквально з-під снігу пробиваються в лісах на світло туго згорнуті листочки черемші, щоб порадувати гурманів весняним вітамінним салатом. Зрізають їх біля самої землі разом з довгими соковитими білими черешками. Чим вони молодші, менше, тим ніжніше і смачніше.
Черемша (Allium ursinum), або ведмежа цибуля, дикий часник, колба, - багаторічна дикоросла рослина сімейства цибулевих. Іноді черемшею називають також вид A. victoriale - лук переможний. Лук переможний любить листяні ліси та альпійські луки, поширений в основному в Сибіру, на Далекому Сході, в Китаї, Японії, Монголії, на Кавказі в Вірменії і в українських Карпатах. Росте в тінистих лісах, на узліссях і луках. Цибуля ведмежа воліє широколистяні ліси і гірські райони, в Україні зростає в Поліссі та Кар патах. У східних регіонах черемша росте тільки під Харковом і в обмеженій кількості - у Сумській області.
Листя цибулі містять багато вітаміну С, білок, міні-ральних і безазотистих екстрактивні речовини, макро-і мікроелементи калій, кальцій, магній, залізо, марганець, мідь, цинк, кобальт, молібден, хром, алюміній, барій, се-лен, нікель , бор. Рослини здатні концентрувати мідь і селен. Білка в черемше більше в 2 рази, вітамінів Б1, В2, В5, РР більше в 1,5 рази, а вітаміну С - в 3 рази, ніж в листках ріпчастої цибулі.
Черемша за смаком і запахом схожа на часник, а по Фітонцідним властивостям навіть перевершує його. Як пряності використовують надземну частину черемші, а також її цибулини. Зазвичай черемшу з задоволенням їдять у свіжому вигляді. Але можна заготовляти її про запас - солити, маринувати і квасити. Щоб видалити запах, черемшу перед засолкою або квашення обдають окропом. Листя і черешки додають у салати, супи, начинки для пирогів. Подрібнені цибулини змішують з червоним перцем і сметаною і готують дуже смачну приправу до риби і м'яса. Зелень черемші миють, ріжуть, заправляють за смаком сметаною, майонезом або ростинним маслом.
Черемша швидко позбавляє від весняної втоми і сонливості. У народній медицині здавна застосовують черемшу для підвищення апетиту і лікування цинги, лихоманки, як противоглистное засіб, зовнішньо - при ревматизмі. Сучасна медицина використовує черемшу як засіб, що регулює роботу шлунка при лікуванні колітів. Вона перешкоджає накопиченню холестерину в крові, має слабку сечогінну дію, стимулює серцеву діяльність, її застосовують при лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, захворюванннях щитовидної залози. У народній медицині застосовують при гнійних отитах. Черемша послаблює пігментні плями на шкірі, затримує облисіння. Сік і подрібнене листя вживають зовнішньо при лишаях і бородавках. Витяжки з рослини в якості потужного протизапального засобу давно визнала і офіційна медицина. Мазь на основі ефірного масла черемші застосовують при лікуванні гнійних ран, трофічних виразок і пролежнів, а препарат урзалл - для лікування трихомонадного кольпіту.

Комментариев нет:

Отправить комментарий