воскресенье, 11 марта 2012 г.

Кропива дводомна (Urtica dioica] -підвищуємо рівень гемоглобіну

Кропива дводомна (Urtica dioica] - багаторічна жалюча рослина з сімейства кропив'яних.


У нас в Україні зустрічається повсюдно. На сонячних місцях починає відростати дуже рано - відразу після сходу снігу.
Як це не парадоксально, злісний бур'ян кропива - цінна харчова рослина. "У квітні, квітні луки зарясніли ...

Кропиви трохи додому притягнув - хай бабуся зварить зеленый борщ", - згадується віршик з безтурботного дитинства. З молодих пагонів і листя ранньою весною варять смачний і поживний зелений борщ, листя додають у салати. Збирають у кропиви два верхівкові пари листочків до початку цвітіння. В цей час вони не такі пекучі, як у старіших рослин, і їх можна вільно зривати голими руками, а перед вживанням в їжу потрібно обшпарити окропом.
 Листя кропиви буквально насичені корисними речовинами. Вітаміну С в ній в 2 рази більше, ніж в ягодах чорної смородини і в 10 разів більше, ніж в зеленій цибулі. А каротину в кропиві більше, ніж у моркві, щавлі чи ягодах обліпихи. В ній є також вітаміни групи В і К, солі заліза, міді, марганцю, бору, титану, нікелю, калію, кальцію; в листі - порфірини, ситостерин, до 8% хлорофілу. Рослина містить мурашину, пантотенову та інші органічні кислоти, сірку, цукру, білки. У листі більше 2% дубильних речовин, кавова, феруловая і кумаровая кислоти, фітонциди, ацетилхолін, гістамін і ін
Навесні корисно з тиждень попити сік з молодих листків кропиви - це добре очищає кров. Кропива підвищує згортання крові, збільшує кількість гемоглобіну, тромбоцитів і еритроцитів, знижує концентрацію цукру в крові, має сечогінну, ранозагоювальну і загальнозміцнюючу дію. Вона корисна при анемії, атеросклерозі, хворобах нирок, сечового міхура, печінки і жовчного міхура, геморої, туберкульозі, при порушенні обміну речовин, в період одужання. Здавна кропива вважається також засобом, що руйнують і виганяє камені. Для зміцнення і зростання волосся полощуть настоєм листя кропиви після кожного миття.

Комментариев нет:

Отправить комментарий