пятница, 17 июня 2011 г.

Кріп запашний (Anethurn graveolens L.)

Російська назва укроп пахучий.


Однорічна трав'яниста рослина близько 1 м заввишки, із тонким стержневим коренем. Стебло з тонкими борознами, пряме, гіллясте. Листки пірчасті, з ниткоподібними дольками. Суцвіття — складний зонтик із 30—50 променями майже однакової довжини. Квітки двостатеві, дрібні; пелюстки жовті. Цвіте кріп в червні-липні. Плоди сплюснуті, складаються з двох півнасінинок, широкоеліитичні, достигають у липні-серпні.


Для лікарської сировини беруть цілком достиглі висушені плоди кропу, що в побуті називають насінням. Вони сірувато-коричневого кольору, бокові ребра їх світло-жовті; запах своєрідний, духмяний, на смак плоди солодкуваті, пряні, дещо пекучі.
Всі частини рослини містять ефірну олію, до складу якої входять терпени — карвон, феландрен, дилапіон, лимонен, а також флавонол ке-тоферол. В наземній частині є до 1,5 % ефірної олії, до 150 мг % аскорбінової кислоти, каротин, тіамін, рибофлавін, нікотинова кислота, флавоноїди кверцетин, ізорамнетин, кемпферол, солі калію, кальцію, фосфору та заліза; плоди містять 4—6 % ефірної олії, до 20 % жирної олії, 14-15 % білків.
Хоч кріп називають аптечним, у науковій медицині його використо-вують мало. Настій плодів кропу запашного застосовують як вітрогінний і відхаркувальний засіб. Із плодів кропу одержують суму речовин («анетин»), яку рекомендують як засіб від спазмів гладеньких м'язів кишок та вінцевих судин, тобто при хворобах органів черевної порожнини й хронічній коронарній недостатності. Листки кропу використовують при гіпохромній анемії, оскільки вони містять велику кількість аскорбінової кислоти, каротину й заліза.
Застосування листків кропу для лікування гіпертонічної хвороби, порушень ритму серцевої діяльності на фоні атеросклерозу зумовлено спазмолітичною, заспокійливою та сечогінною дією наявної в них ефірної олії, здатністю флавоноїдів зменшувати проникність судинної стінки, а також антиаритмічними властивостями калію й поліпшенням метаболічних процесів в організмі під вплив У народній медицині кріп застосовують значно ширше. Препарати кропу при вживанні всередину корисні як збуджуючий, зміцнюючий і почасти відхаркувальний засіб хворим на туберкульоз легень і рахіт; крім того, їх застосовують при затримці сечі (в суміші з іншими рослинами), піску в нирках, нестачі молока у породіль (вживають перед самим годуванням дитини).
Одну чайну ложку товченого насіння кропу заливають 1 склянкою окропу, настоюють 20 хв; вживають по 2 столові ложки 3—4 рази на день.
Плоди кропу запашного кип'ятять у вині, настоюють протягом 12 год і настій вживають як снотворне.
У разі зниження тонусу кишок у людей похилого віку особливо ефективна суміш насіння кропу і плодів ялівцю—по 2 столові ложки, їх треба потовкти та змішати з 1 частиною порошку сухих листків алое Потім розвести 1 чайку ложку суміші в 1 склянці окропу й вживати по 1 столовій ложці тричі на день.
Для лікування запальних процесів у дихальних шляхах заварюють І столову ложку насіння кропу в 1 склянці води й споживають в охолодженому вигляді по 1 столовій ложці 4—5 разів нa день. Від метео-ризму(здуття кишок) п'ють цей же настій по півсклянки двічі на день.
Хворим з анурією, що виникла внаслідок якогось токсичного впливу на ниркову паренхіму, крім основних лікарських засобів призначають настій із суміші меленого насіння кропу — 2 столові ложки, кореня бузини трав'янистої в порошку — 3 столові ложки, верблюжої трави в порошку, алое в порошку — по І столовій ложці. Беруть 1 столову ложку цієї суміші на 1 склянку окропу. Вживають по 1 столовій ложці тричі на
день.
Як зовнішній засіб препарати кропу застосовують для лікування лімфаденіту, гострого та хронічного блефарокон'юнктивіту, гнійних і так званих золотушних зовнішніх хворобливих процесів (для примочок); настої плодів і листків кропу використовують при гнійникових захворюваннях шкіри обличчя.
У давнину кріп рекомендували людям, яким доводилось напружувати зір або працювати в нічний час. Не відпала ця потреба й сьогодні. Почервонілі від утоми або довгого читання повіки «заспокоює» примочка з кропу.
Кріп ароматизує їжу, надає їй приємного смаку, збагачує вітамінами та мінеральними речовинами.
Свіжі листки застосовують у салатах, супах, соусах, підливах, різних м'ясних, рибних, овочевих та грибних стравах. Добре приправляти кропом молочні страви: супи, соуси, сир. Надзвичайно смачні вареники з картоплею, змішаною з бринзою і кропом, або омлет із кропом.
Згадки про кріп знаходять у староєгипетських написах, добре знали його стародавні греки й римляни; й досі він залишається найпоширенішою пряністю (вживають листки, стебла, суцвіття й плоди).

Комментариев нет:

Отправить комментарий