воскресенье, 23 января 2011 г.

Корисні властивості гарбуза


М'якуш гарбуза багатий на вітаміни В1, В2, В6, РР, Д, Е і С. Цей плід - комора мінеральних речовин: тут містяться залізо, калій, кальцій, фтор, цинк, мідь, сірка. Тому кашу з гарбуза, за­печений гарбуз корисно вживати, і старому, і малому.
Лікар-натуропат Світлана Ільїна вказує, що гарбуз справляє виражену очисну дію на організм, насамперед виводить з крові холестерин та інші токсичні речовини, допомагає видаленню зайвої рідини та солей, що вкрай важливо при серцевих та нир­кових захворюваннях. Якщо є необхідність позбутися набряків, травознаї радять щоденно споживати до 0,5 кг сирого м'якуша чи 1-2 склянки свіжого соку або 2 кг вареного чи печеного гар­буза впродовж кількох місяців. Слід виокремити ту особливість, що гарбуз м'яко впливає на моторну функцію кишківника й одно­часно дезінфікує, тому незамінний у разі закрепів, захворювань товстої кишки (зокрема при колітах).
Сприятливо позначається споживання гарбуза і на стані зубів, адже фтор запобігає карієсу. У разі безсоння, тривожного сну, неврозів п'ють гарбузовий сік із медом.
Досить цілюще і гарбузове насіння, в якому міститься 20 від­сотків жирної олії, білок, цукор, саліцилова кислота, лецитин тощо. Використовують насіння як глистогінний засіб, рекоменду­ють його їсти чоловікам для профілактики захворювань проста­ти.
А жінкам, які приятелюють з гарбузом, не доведеться зверта­тися до косметологів.
ГАРБУЗ ПЕЧЕНИЙ
На 4 порції: 2 столові ложки олії, 1 столова ложка кмину, 800 г печеного гарбуза, 75 г родзинок, 2 столові ложки меду, 1 лимон, сіль за смаком.
Розігріти духовку до 190 градусів. Гарбуз вимити. Довгою спи­цею зробити в ньому кілька проколів. Покласти на деко плодо­ніжкою догори, поставити у духовку і запікати 1,5-2 години. Коли вистигне, розрізати навпіл, почистити від насіння, волокон і шкі­рки.
З лимона вичавити сік, змішати з медом. Родзинки замочити в теплій воді. М'якоть гарбуза нарізати кубиками. Розігріти в ско­вороді олію. Обсмажити гарбуз впродовж 2 хвилин, додати кмин і готувати ще 2 хвилини. Родзинки відтиснути, додати до гарбу­за разом з медом і лимонним соком. Посолити. Накрити криш­кою і тушкувати на помірному вогні 5 хвилин.
Час запікання гарбуза в духовці залежить від його розміру. Гарбуз вагою до 3 кг буде готовий через годину. Верх гарбуза під час запікання краще прикрити фольгою.

Комментариев нет:

Отправить комментарий