воскресенье, 23 января 2011 г.

П’ємо чай з мелісою


Вся рослина має приємний лимонний аромат, за який її ще називають  м'ятою ли­монною.
Під час інтенсивного квіту­вання аромат послаблю- ється, а в кінці може навіть і бути не зовсім приємним.  Тому пагони збирають на початку квітування, зрізуючи їх на висоті близько 30  см над рівнем грунту. Після  такого способу збирання сировини на пагонах пробуджуються бруньки, і через 20-25 днів можна отримати другий урожай, а якщо осінь тепла і волога, то і третій. У молодих рослин кущі інтенсивніше розрос­таються, якщо другий і третій раз пагони не зрізувати.
Із сировини добувають ефірну олію. Пагони збирають до кві­тування, бо її вміст у рослині тоді найбільший.
Екстракти меліси лікарської мають заспокійливу дію, особли­во для людей похилого віку. Тому препарати застосовують при загальному нервовому напруженні, судинно-вегетативній дисто­нії, безсонні, порушеннях ритму серця, змінах тиску крові, спри­чинених стресовими ситуаціями, вегетативному неврозі, пору­шеннях травлення, гастриті та коліті, спричинених нервовим перевантаженням. Тонізуюче вони діють на мозок, серце, орга­ни травлення, матку.
Траву меліси рідко застосовують саму, частіше у зборах з м'я­тою, ромашкою, глодом, валеріаною, лавандою (це підсилює дію компонентів), як внутрішньо, так і зовнішньо - для ванн, ком­пресів та в косметиці.
Внутрішньо: настій листя (3 чайні ложки на 200 мл окропу, на­стоювати 15 хвилин) пити теплим, з медом, ковтками перед сном при безсонні; відвар суміші меліси, квіток глоду, листя горі­ха волоського, листя омели білої у рівних кількостях (2 столові ложки суміші залити 600 мл окропу, варити 3-5 хвилин, настояти 15-20 хвилин) приймати по склянці двічі на день при гіпертонії.
Зовнішньо: відвар суміші меліси з ромашкою лікарською та м'ятою перцевою (по 75 г кожної на 3 л води, кип'ятити 5 хви­лин) використовують для ванн при вегетативному неврозі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий