суббота, 4 июня 2011 г.

Гарбуз звичайний (Cucurbita pepo L.)



Російська назва —тыква обыкновенная.


Однорічна трав'яниста рослина з повзучими стеблами довжиною до 10 м. Листки цілісні, з п'ятьма лопатями, вкриті колючими жорсткими волосинками. Квітки на ребристих квітконосах, оранжево-жовті, біля 10 см у діаметрі, лійкоподібні.
Цвіте гарбуз звичайний у червні-липні. Його вирощують на городах і баштанах.
З лікувальною метою використовують м'якуш достиглого плоду В ньому містяться мінеральні кислоти (фосфорна, кремнієва), залізо, магній, калій, кальцій, тіамін, рибофлавін, нікотинова кислота, барвна речовина каротин (провітамін А), а в основному — криптоксантин.

Біологічні речовини, що містяться у м'якуші гарбуза, стимулюють діурез та виділення солей з організму (особливо хлоридів)  Клінічні спо стереження свідчать про доволі активні сечогінні властивості м'якуша Він діє послаблювально, посилюючи перистальтику кишок. Сік із м'якуша застосовують при хронічному нефриті та пієлонефриті, у разі набряків серцевого та ниркового походження, тобто тоді, коли необхідне енергійне видалення тканинної рідини з організму, оскільки діючі чинни ки  рослини   посилюють  фільтраційну функцію  нирок   (вживають по 0,5 склянки на добу).
Найчастіше гарбузовий м'якуш вживають у вигляді каш з пшона, рису та манної крупи на молоці з додаванням цукру за смаком.
*М. І. Соломченко (1968) встановив активну сечогінну дію відвару черенків гарбуза: 1—3 подрібнених черенки (15—20 г) кип'ятити 15 хв ) 2 склянках води і вживати протягом дня. Дія відвару посилюється якщо додати до нього 1—2 частини трави горицвіту. Відвар суміші ч« ренків гарбуза з омелою знижує кров'яний тиск. На основі клінічних спостережень доведено, що відвар черенків гарбуза — досить ефекти» ний сечогінний засіб при ниркових та серцевих захворюваннях із набря ками, а також при гіпертонічній хворобі та порушенні обміну речовин.

Комментариев нет:

Отправить комментарий