воскресенье, 23 января 2011 г.

Профілактика хвороб обличчя


Заїди - інфекційне захворю- вання. Хвороба не важка,  але може тривати місяцями  інерідко повторюється. За- їди завдають значного зане- покоєння. Це заразна хворо- ба, передається при дотику  людей, що живуть разом, за  допомогою поцілунків, через  загальні склянки, посуд, сер­ветки, рушники та ін. Хворо­бі  спричинюють стрептоко- ки, стафілококи чи дріжджо- подібні грибки. Заїди вини- кають також через дефіцит  в організмі вітаміну В2, залі- :за і, звичайно, через недо- тримання правил особистої і гігієни.
Занедужують частіше діти і підлітки, які мають звичку облизувати губи, а також люди похи­лого віку, що носять зубні протези. Народна медицина пропонує низку засобів проти заїдів.
* 3 метою профілактики варто заборонити дітям удома, у шко­лі, на вулиці і т.д. пити з однієї склянки, не дозволяти користува­тися тими самими рушниками, хустками. Особливо варто уника­ти контактів з дітьми, що мають заїди. Дорослим також потрібно дотримуватися правил особистої гігієни. Неправильно підібрані зубні протези теж можуть призвести до хвороби.
Насамперед   потрібно збалансувати харчування. Часто за­їди виникають через дефіцит вітамінів групи В, що містяться у великій кількості в молоці, сирі, творогу, яйцях, дріжджах, горосі, квасолі. Вітаміни В2, крім того, містяться в м'ясі, зернових куль­турах. Варто включити в раціон телятину, яловичину, хліб гру­бого помелу, капусту, шпинат, горіхи, ізюм, червону ікру, свиня­чу печінку. Дуже корисні фрукти. Виключити з харчування гострі і кислі страви, цитрусові.
* Сильним лікувальним засобом володіє вушна сірка. Намота­ти на сірник трішки вати, акуратно ввести його у вушний прохід і сіркою змазувати заїди після кожної їжі.
Або чистим мізинцем, злегка змоченим у воді, зібрати у вуш­ній раковині сірку і змазувати нею заїди.
* Змазувати спайку губ соком чистотілу 2 рази на день.
* Змазувати тріщини на губах і заїди в куточках рота касторо­вою олією.
*   Зрізати  листок алое  і  зрізом  змазувати  губи  чи  заїди (допомагає і при тріщинах губ).
Розтерти на порошок таблетку стрептоциду і засипати ним ранки в куточках рота кілька разів на день після їжі.
* Змазувати заїди свіжим соком татарнику колючого.
* При заїдах частіше дихати на скло.
Нерідко заїди у дітей бувають, якщо бере в рот гребінець, яким уже користувалися. Після цього в дитини по краях рота починає текти слина, а в куточках утворюються рани. У такому випадку, щойно слина починає текти, узяти ножиці і перерізати слину. Можливо це потрібно зробити кілька разів, але лікування надійне.
* Зняти кришку з киплячого чайника чи каструлі і крапельками вологи, що зібралася на зворотному боці помазати 2 рази.
* Змазувати губи в куточках рота пітничкою з вікна (крапельки на склі).
* 25 г календули залити 200 г рослинної олії, настояти 7 днів у теплому темному місці, періодично струшуючи, процідити. Зма­зувати заїди кілька разів на день.

Комментариев нет:

Отправить комментарий