воскресенье, 23 января 2011 г.

Майоран – лікувальні властивості


Застосовують майоран для лікування захворювання   дихальних   шляхів,   нежиті, запаморочення, головного болю, неврастенії, безсоння, болю у шлунку, захворю­вання серця і судин, роблять компреси та ванни.  Він сприяє травленню, поліпшує апетит, усуває метеоризм, має легкі сечо­гінні властивості. До речі, саме завдяки властивості поліпшувати травлення майо­ран чудово поєднується з важкими жирни­ми   стравами.   Рекомендується  діабетикам.
: Ефірною олією майорану роблять розти­рання при варикозному розширенні вен, радикуліті, ревматизмі, остео­хондрозі, подагрі, артритах.
Господині цінують майоран за те, що його можна додавати фак­тично до будь-яких страв: м'ясних, рибних, овочевих, грибних, а також борщів, супів, салатів та соусів. Особливо смакують з майораном кач­ка та гуска. Квітки та листя використовують при засолюванні огірків та помідорів.
Олію з квітом майорану додають для ароматизації вин, пива, горіл­ки, оцтів, бальзамів, ковбас (майоран вважається однією з найкращих "ковбасних приправ"), консервів, сирів, чаю, олій і навіть просто питної води.
З традиційних прянощів майоран найкраще поєднується з чорним і духмяним перцем. У їжу вживають усю надземну частину - у свіжому чи сушеному вигляді.

Комментариев нет:

Отправить комментарий