воскресенье, 23 января 2011 г.

Цілюща маслинова олія- корисні властивості


1. У маслиновій олії навіть при багаторазовій термічній обробці не з'являються канцерогени. 2. Вона знижує рівень "поганого" холестерину, одночасно зберігаючи "хороший", що допомагає запобігти атеросклерозу, а також деяких видів
і раку.
3.   Завдяки високому вмісту олеїнової кислоти  маслинова олія краще переноситься шлунком,  полегшуючи травлення.
4.  За вмістом основних жирних кислот нагадує ї материнське молоко, тому рекомендується для харчування  дітей.   Впливає   на   мінералізацію,  розвиток і кальціфікацію кісткових тканин, спові- льнює процес старіння клітин - це особливо важ- ливо для літніх людей.
 5. Маслинова олія "екстра-вірджин" допомагає  схуднути - це доведено науковим дослідженням про генетику харчових продуктів (Наварський університет, Іспанія).
Користь маслинової олії відома вже багато років, вона є цінним дієтичним продуктом завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот і поліфенолів.
Смакові якості маслинової олії погіршуються за тривалого зберігання, тому рекомендується уживати весь за­пас продукту протягом року. Маслинову олію рекомендують зберігати в сухому, прохолодному (але не холодно­му), темному місці, далеко від різних запахів кухні, оскільки вона їх легко вбирає.
Маслинова олія запобігає серцево-судинним захворюванням. Всесвітньо відома "середземноморська дієта", яку притримуються жителі цього регіону, містить багато овочів, фруктів і риби, але мало м'яса і тваринних жи­рів. Основне джерело жиру в раціоні - саме маслинова олія. Завдяки такій природній дієті мешканці Середзем­номор'я рідко страждають на серцево-судинні захворювання.
Однак відомо, що рослинна олія (навіть сьогоднішні) - насправді продукт примхливий і швидко псується. Щоб не розгубити його дорогоцінних властивостей, навчіться правильно вибирати і зберігати олію. Рафінують, тобто очищають, як правило, маслинову олію не дуже високої якості. Вона має яскраво-жовтий чи золотаво-жовтий колір. Знавці ж цінують нерафіновану маслинову олію вищого сорту - так звану прованську. Вона має специфічний запах і смак, а за кольором - не золотава, а злегка зеленувата, але саме вона найкорисніша.
Справжню маслинову олію досить легко відрізнити від підробок і сурогатів. Для цього просто поставте її на кілька годин у холодильник. У натуральній олії (рафінованій чи ні) на холоді утворяться білі пластівці, що за кім­натної температури знову зникають. Найкращим може вважатися маслинова олія екстра-класу. У ній кислот­ність зазвичай не перевищує одного відсотка, і вважається, що чим нижча кислотність олії, тим вища її якість. Ще більш цінною вважається маслинова олія "холодного віджимання" (хоча це поняття достатньо умовне - олія нагрівається і при "холодному пресуванні"), що доцільно використовувати для приготування страв без терміч­ної обробки, наприклад салатів. Менш якісна олія - "помас" - виготовляється із суміші олії з маслинових кісточок і олії "екстра-вірджин". Найбільш якісною вважається грецька, особливо критська маслинова олія.
Маслинова олія, чим довше зберігається, тим більше утрачає свій смак. Тому бажано уживати весь запас продукту протягом року. Маслинова олія у холодильнику не зберігається.

Комментариев нет:

Отправить комментарий