воскресенье, 11 марта 2012 г.

Часничниця черешкова (Alliaria petiolata)-потогінний, відхаркувальний засіб

Часничниця черешкова (Alliaria petiolata), або кінський часник, часничник лікарський - дворічна рослина родини капустяних.


Відростає дуже рано навесні. Росте в листяних і змішаних лісах, заростях чагарнику, на вирубках, в парках.
У надземній частині рослини знайдені флавоноїди, С ~ глікозиди апигенина, гірчичне масло. У листі виявлені аскорбінова кислота, каротин, флавоноїди алліарозід. Насіння містить гірчичне масло і 22-30% жирної олії.



 Молоде листя при розтиранні видають слабкий запах часнику через присутність летючого ефірного масла. Часничниця - корисна харчова рослина з м'яким приємним смаком. Її використовують як приправу в салатах, зелених борщах. Для їжі найбільш хороша верхня облистнена частина бруньки до цвітіння, а пізніше - тільки листя, стебло ж стає жорстким. Подавати до столу салати і супи з листям рослини краще всього в період весняного авітамінозу. Часничник - повноцінна альтернатива черемші, і часто зустрічається по сусідству з цією рідкісою рослиною. Листя володіють не тільки часниковим, а й легким гірчичним смаком. Ця травичка дуже популярна в Англії, там її називають часниковою гірчицею (Garlic mustard) і у весняний час активно приправляють нею овочеві рагу і соуси. На Кавказі для їжі восени використовують коріння, мають смак і запах хрону.
 Лікарське застосування  часничниці обумовлено припіканням, яке викликають на шкірі товчені насінини, тобто їх використовують замість гірчичників як подразнюючу. Крім того, часникове масло, що міститься в рослині,
є хорошим бактерицидним і протиглистовим засобом, викликає протицингового, сечогінну, антисептичну і відхаркувальну дію. Настій трави в західних областях Україні використовують як потогінний, відхаркувальний засіб, а також при проносах, кровохаркання бронхіальній астмі. Настій трави застосовується як стимулюючий засіб і призначається при колітах, ентероколітах, виразках, опіках, ударах, порізах, фурункульозі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий