воскресенье, 11 марта 2012 г.

Калюжниця болотна (Caltha palustris]- джерело здоров'я

Калюжниця болотна (Caltha palustris], або масляний колір, жовтковим колір, коров'ячий колір, сальний колір, жабник, Курослепов, водяна змійка - трав'яниста багаторічна рослина сімейства Лютикова.


Любить сирі болотисті місця, заливні луки, береги повільних річок і ставків. Утворює мальовничі яскраво-жовті куртини або суцільні поля з рослин. На сухих місцях рослина має вигляд кущика висотою близько 50 см.

На болотах важкі соковиті стебла падають і тут же вкорінюються, в результаті чого утворюються довгі батоги, іноді до 3 метрів в довжину.
Кореневища Калюжниця містять алкалоїди, дубильні речовини, флавоноїди; стебла - вітамін С; квітки - каротиноїд елоксантін; насіння - алкалоїди, вітамін С, жирну олію (30%), що містить до 11% лінолевої кислоти.
Вважається, що алкалоїди роблять рослина слабоядовіти, але під час цвітіння Калюжниця втрачає отруйність. Листя і стебла вживають у їжу як раз в той час, коли рослина стає неотруйним. Крім того, при сушці і тепловій обробці отруйні речовини також руйнуючиються, проте в їжу сиру траву все ж краще не вживати. Нерозпущеною квіткові бутони маринують і використовують в салатах замість каперсів, додають в борщі і солянки. Корені, стебла і листя, проварені у солоній воді, використовують як приправу до м'ясних і рибних страв. У давні часи, особливо в неврожайні роки, коріння і стебла Калюжниця сушили, перетирали на порошок і підмішували в борошно для випічки хліба. Благо, травичка росла в достатку буквально за порогом.
  Хімічний склад калюжниці свого часу зробив її популярною лікарською рослиною народної медицини. Калюжниця використовують як протизапальний, болезаспокійливий протисудомний і сечогінний засіб і як шкірнонаривної засіб при бородавках. Малими дозами водного настою трави калюжниці лікують простудні захворювання з високою температурою, кашель, бронхіт, коклюш, астму, лихоманку, водянку, хвороби сечо-вивідних шляхів. Відвар листя використовують при ревматизмі, жовтяниці, недокрів'ї, цинзі, нервових і жіночих захворюваннях, порушеннях обміну речовин, онкологічних захворюваннях шлунка і матки. Свіже листя мають виражені бактерицидні властивості, тому, попередньо обшпаривши окропом і загорнувши в марлю, їх прикладають до ран, виразок і обпаленим місцях для зняття болю і запалення, лікують захворювання нігтів, екземи, алергічні висипання, забиття.

Комментариев нет:

Отправить комментарий